Átvészelni a hideg telet biztonságosan fűtve vagy utoljára felelőtlenül melegedni…

A nyugodt, melegen töltött téli napokhoz elengedhetetlen a szakemberek által átvizsgáltatni a kéményeket, gázkészülékeket, elektromos hálózatot.

Az idei tél hosszan tartó nagy hidege ellen sokan felelőtlenül, (némelyek csak kényszerűségből) olyan fűtési megoldásokat alkalmaznak, amelyek önmagukban hordozzák a veszélyt. Az anyagi nehézségek miatt ki mivel tud, azzal fűt.

Arra kérünk, mindenkit, fűtsön felelősséggel, megfontoltan és biztonságosan!

Néhány példa, melyeket sajnos az élet igazolt:

SZILÁRD TÜZELÉSSEL TÖRTÉNŐ FŰTÉS VESZÉLYEI

  • nyílt lánggal, nyílt égéstérrel rendelkező szilárd tüzelésű kályhák, kandallók kipattanó szikrái által okozott tüzek rendszeresek
  •  tisztítatlan kémény okozta halálos mérgezés, kéménytűz
  • régebbi, nyitott (etázs, gravitációs) rendszerű központi fűtés padon elhelyezett, szigetelés nélküli tágulási tartályának elfagyása esetén kazánrobbanás történhet, sajnos történt is a közelmúltban, lakhatatlanná vált lakóház és elhunyt személy maradt utána.

GÁZ FŰTÉS VESZÉLYEI

  • nyílt égésterű gázkazánok, vízmelegítők és a korszerű hőszigetelt nyílászárók gyakran a kéményen keresztül égéstermék visszaszívást, oxigénhiányt eredményeznek, amely eszméletvesztést, később halált okozhat.
  • az előbbihez kapcsolódó, mégis külön említendő fűtőberendezés a közkedvelt, olcsó, hordozható SIESTA, palackos nyílt égésterű gázkályha. Veszélye éppen az előnyében rejlik, bárhová elhelyezhető éppen ezért sokan kis helyiségekben is használták, szellőztetés nélkül, elalszanak mellette és sajnos jó néhányan sosem ébrednek fel az oxigénhiányt okozó SIESTA melege mellől.

VILLAMOS FŰTŐTESTTEL TÖRTÉNŐ FŰTÉS VESZÉLYEI

  • villamos fűtő berendezések (olajradiátor, hősugárzó, villanykályha). Előnyük, hogy oxigén felhasználása nélkül villamos hálózatról, bárhol üzemelnek viszont, ezen fűtőtestek működéséhez kevés annyi, hogy van áram, mivel  1-1 ilyen fűtőtest  minimum 1500-2000 W teljesítményű, sőt létezik nagyobb teljesítményű változat is. Ezzel szemben ahol használnak ilyen fűtőtestet nem ritka a 20, 30, vagy akár még régebben vezetékelt alumínium hálózat, amely fénykorában sem ilyen fogyasztókra készült (inkább csak 20-40 W-os izzókra).
  • Külön meg kell említeni az „örök klasszikust”, a több gazdasági épület, lakóház, raktár megsemmisüléséért felelős olcsó, bárhol beszerezhető „narancssárga hosszabbító”-t és elosztót amivel a hosszabbító csekély teljesítményét próbálják megosztani nem túl sok sikerrel.
  • Kevesen gondolnak a nagy hideg elleni küzdelemben arra, hogy hosszabbítóra, elosztóra nem véletlenül írták rá a MAX teljesítményét amit csak teljesen kifektetett állapotában tud és hogy az épület elektromos hálózata elbírj-e az efféle fűtést, ha túl nagy teljesítményű fogyasztót(télen fűtőtest, nyáron klíma) kapcsolnak a régi alumínium vezetékekkel szerelt hálózatokra vagy a  „narancssárga hosszabbító”-ra, melegedni kezd, később összeolvad és zárlatot és/vagy tüzet okoz.

Balmazújvárosi Tűzoltóság
     Báthory Péter pk