Tájékoztató

b_150_0_16777215_00___images_hirek_logo_cikkhez.jpg

A módosított közoktatási törvény a középiskolások számára ötven óra közösségi szolgálat teljesítését írja elő az érettségi vizsga előfeltételeként. Kevesen tudják, hogy a balmazújvárosi Önkormányzati Tűzoltóságnál is letölthető az előírt időszak. A fiataloknak három év alatt kell összegyűjteniük az előírt órakeretet, a jogszabály pedig javasolja, hogy ez időszak alatt minél több területen próbálják ki magukat és szerezzenek tapasztalatot. Fontos megemleteni, hogy nem csak a helyi iskola tanúlóit fogadhatjuk, hanem a más városnban tanúló helyi diákokat is.

A vonatkozó törvény és rendelet alapján a közösségi szolgálat többféle területen is teljesíthető: egészségügyi, szociális és jótékonysági tevékenység formájában, oktatási, kulturális és közösségi munkaként, vagy éppen környezet- és természetvédelmi programokba történő bekapcsolódással. Foglalkozhatnak a diákok az ötven óra keretében óvodáskorúakkal, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, de lehetőségük van az idős emberekkel közösen végzett sport- és szabadidős tevékenységgel is kitölteni az előírt keretet.

A fentiek közül talán a diákok által legkevésbé ismert terület a tűzoltóság, hiszen ritkán adódik lehetőség e szakterület mélységében történő megismerésére.  Most biztosított az érdeklődő diákok részére, hogy a híradásokban nap, mint nap látott, hallott tűzoltói munkát közelebbről is megismerjék.

 

Balmazújváros, 2014.02.06

Tisztelettel:

Báthory Péter
parancsnok

b_300_0_16777215_00___images_hirek_kozossegi_szolg.jpg